You are here


 • Blanques juguen i guanyen.Blanques juguen i guanyen. G. KASPARYAN - Primer Premi, "Tidsriftfor Schack" 1962
  Aquest treball el va acabar el seu autor deu dies després de començar les anàlisi sobre la posició original.
  Vegem doncs què aporta la nova posició: en primer lloc la solució està dissimulada, creant un joc aparentment enganyós basat en l'entrega de torre o alfil que de seguida es comprova que no porta a la victòria. En segon lloc, el que és més important, un joc tàctic molt ric.
 • Juguen les blanquesJuguen les blanques
  El semàfor (advertències sobre la regla del quadrat).

  Al principi comptàvem amb els dits: un, dos, tres, quatre i el peó corona. Després algú va inventar la regla del quadrat - o serien molts al mateix temps ? - i el tema ha adquirit caràcter científic.

  El jugador traça mentalment el polígon corresponent i sap si el seu rei arriba o no a temps a parar determinat peó allunyat. De totes maneres, tot i que la regla del quadrat és universal i irrefutable en la seva essència, la presencia de peons al taulell, tant de propis com de contraris, pot condicionar l'efectivitat del mètode.

  Què podem dir de la següent posició?

 • Blanques juguen i guanyen.Blanques juguen i guanyen.

  Comentari: En aquest problema assistim a la lluita entre la reina i dos alfils que busquen una de les dues posicions de taules conegudes: situar-se junts o a salt de cavall, de tal forma que el seu rei els pugui defensar.

  Solució:
  1. P8A=D, A4T
  2. D6A+, R5A
  3. D6T+, R5C
  4. D6D!, A7A
  5. D6R+, R5T
  6. D6A+, R6C
  7. D5R+!, R5C
  8. D2R+! i guanyen.

 • Blanques juguen i forcen taules.Blanques juguen i forcen taules.

  Comentari: Les negres han cedit dos peons per arribar a aquesta situació, que semblava guanyadora. Les blanques però, aconsegueixen forçar l'empat.

  Solució:

 • Blanques juguen i guanyenBlanques juguen i guanyenHola a tothom! Un any més ha començat el curs d’escacs dirigit als nostres fills i organitzat per l’AMPA IPSI. Aquest any tenim deu alumnes al grup inicial (dimarts) i set alumnes al grup avançat (dijous). Tots dos grups estan funcionant amb normalitat des de principis d’octubre. Amb la intenció de difondre una mica més els escacs, periòdicament publicarem uns problemes, escollits pel professor del curs, en Francesc Domenche. Esperem que us agradin i passeu una estona ben entretinguda. Salutacions, Junta AMPA IPSI.

  Comentari Aquest problema destaca per dues raons: d’entrada s’aconsegueix l’escac i mat jugant només amb el rei i els dos cavalls, fet poc habitual; però sobretot destaca per la bellesa de la posició final. Molta sort, i si no esbrineu la solució, ben aviat la trobareu en aquestes mateixes pàgines.


  Solució
  1. d6+ Rd7
  2. Cac5+ Re8

  3. d7+ Cxd7
  4. Cd6+ Rd8
  5. Ce6 mat
 • Blancas juegan y gananBlancas juegan y gananComentari
  Impecable actuación de A. Baryshpolets al proyectar y llevar a buen puerto el plan de ataque. Sin conocer la procedencia de esta posición (Campeonato de Europa, Sub 18. Montenegro 2008) daríamos por bueno que el remate es obra de Shirov, por dejar tranquilos a los antiguos "magos".
  Jugaba con negras T.Antón. La solución requiere dedicar unos minutos al análisis

  Solució

 • Partida Gudrikis - Iscenko. Letònia 1998.Partida Gudrikis - Iscenko. Letònia 1998.Comentari
  La lluita, quan hi ha enrocs heterogenis, és gairebé sempre impressionant. Aquí el bàndol negre té mà, decideix de manera eficient.

  Solució
  1... TxC; 2. DxT - D3CR; 3. R1C - C6T+; 4. PxC - DxP+; 5. R1T - DxA mat.

SEGUEIX-NOS!

FAO

Cartell Som Escola 160

afaec